Workshop zaakgericht werken DJI PI Lelystad

Namens functioneel beheer DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen / Gouda) was ik vandaag voor een workshop zaakgericht werken in de penitentiaire inrichting in Lelystad. Zaakgericht werken is niet meer dan een manier van werken die zorgt voor controle op resultaatgerichte processen. Het is een middel om grip te krijgen op de afhandeling en het resultaat van een zaak. Ook bij DJI is grip op zaakdossiers heel belangrijk. JOIN van Decos is het zaaksysteem wat daarvoor in gebruik is.

Zaakgericht werken omvat:

  • Bewaken van de informatiestroom van een zaak.
  • Bewaken van de voortgang van een zaak.
  • Delen van de voortgang van een zaak met alle belanghebbenden.

Zaakgericht werken wordt met name toegepast in overheidsorganisaties. Vanaf eind 2015 heeft DJI een start gemaakt met deze nieuwe manier van werken. Momenteel zijn we bezig met een verbetertraject. Daarin staat de afhandeling van activiteiten met behulp van workflow-management centraal. Het proces wat we gaan testen is op hoofdlijnen gemodelleerd met afgevaardigden van 5 penitentiaire inrichtingen. Nu detaillering echt van belang is dan komt workflow-management in  beeld. Workflow-management (werkstroombeheersing) is een manier om de procesuitvoering te beheren, ondersteund door workflow-functionaliteit. Workflow-management gaat uit van een gedetailleerde  uitwerking  van  een willekeurig proces, de werkstroom. Hierin liggen twee  kenmerkende  verschillen  besloten tussen zaakgericht werken en workflow-management. Als eerste, workflow-management kan toegepast worden op een willekeurig (afgebakend) proces, zaakgericht werken betreft een bedrijfsproces: van (interne)klant tot (interne)klant. Ten tweede, een werkstroom wordt gedetailleerd tot op het niveau van uit te voeren stappen. Voor zaakgericht werken zijn qua detaillering van het proces  alleen  de  voor  de  afnemer  betekenisvolle  statussen (van de voortgang van het behandelingsproces) van belang.

Bij het zorgvuldig testen van de nieuwe blauwdruk zijn collega’s die deze werkprocessen in het zaaksysteem testen zeer belangrijk. Daarom heb ik deze bij PI-Lelystad verwent met een heerlijk stuk gebak, op maat gemaakt door Gaby en Chacelle van Chellsbakery. Ook zij hebben een knap stukje werk verricht.

Op naar de uitrol, medio deze zomer.

Successen mag je best vieren

Heb je een vraag of een opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Volg me op Twitter